Σάββατο 14 Ιουλίου 2007

Τι είναι στα αλήθεια το Rock?

Χρόνια ολόκληρα που ακούω τον Λαυρέντη έχω συνέχεια φίλους και μη να μου λένε πως αυτό που ακούω είναι imitation rock και άλλες τέτοιες βλακείες...Τι είναι τελικά rock σήμερα?
Ο Κοργιαλάς και ο Μίχας που βάφουν τα μάτια τους σαν τους Greenday?Οι διάφοροι καλλιτέχνες "νέας κοπής" που βγαίνουν και λένε ότι έχουν μεγαλώσει με Led Zeppelin και Deep Purple?Μήπως αντικειμενικά ο Λαυρέντης είναι rock?Ποιος ξέρει?Το rock είναι στην ψυχή μας είναι ιδεολογία,είναι τρόπος έκφρασης.Για κάποιους λοιπόν ο Λαυρέντης είναι rock.Δεν κρίνεται το είδος από τις "βαριές"ηλεκτρικές κιθάρες και το γρέζι του τραγουδιστή αλλά από την υποκειμενική άποψη του καθενός

1 σχόλιο:

MakisH είπε...

Απλά δεν πρέπει να σε απασχολεί τι είναι το rock... Γενικά η μουσική είναι δύσκολο να μπει σε "καλούπια" και να πεις "αυτό είναι αυτό". Αν και υπάρχουν κάποιοι κάπως αυστηροί ορισμοί που έχουν να κάνουν με συγκεκριμένα κομμάτια και όχι καλλιτέχνες, είναι δύσκολο (και ανούσιο) να προσπαθείς να είσαι μέσα στο "είδος". Πολλοί ορίζουν αυθαίρετα ένα κομμάτι από την ιδεολογία που φαίνεται να φέρει ο καλλιτέχνης ή απο την ύπαρξη ή μη κάποιου μουσικού οργάνου στην ενορχήστρωση.

Θα συναντήσει κανείς πολλά "είδη" και "υποκατηγορίες" μουσικής ωστόσο είναι δύσκολο (και ξαναλέω, κάπως ανούσιο) να εντάξεις κάποιο κομμάτι (πόσο μάλλον έναν καλλιτέχνη) σε κάποιο συγκεκριμένο στυλ. Θα μπορούσες ίσως για πρακτικούς και μόνο λόγους να διακρίνεις μερικά βασικά ευρύτερα σύνολα όπως Rock, Hard rock-Metal, Pop, Λαϊκά, Παραδοσιακά, Blues-Jazz κτλ, κατατάσσοντας κάθε κομμάτι προσεγγιστικά σε κάποια κατηγορία.

Τέλος, να πω οτι (τουλάχιστον στην Ελλάδα), έχουμε την τάση να τα βαφτίζουμε όλα "Rock". Δεν ξέρω, αλλά προσωπικά νοιώθω τελείως άβολα όταν ακούω τη μάνα μου να λέει "ο γιος μου είναι rock" ή όταν γενικά χρησιμοποιούν τη λέξη "rock" άνθρωποι που ουσιαστικά δεν έχουν ακούσει το ας πούμε "κοινώς αποδεκτό rock". Ας μην πολυσκοτιζόμαστε για το είδος της μουσικής που μας αρέσει. Στο κάτω κάτω, το να λέμε οτι ακούμε rock δεν μας κάνει κατ' ανάγκη "καλύτερους" ή πιο "σοβαρούς" από κάποιον που ακούει πχ pop ή οτιδήποτε άλλο.

Απλά ακούστε ό,τι σας αρέσει! :-)